Hospitalisatieverzekering

Wie eens ernstig ziek is geworden of werd opgenomen in het ziekenhuis beseft als geen ander dat ziekte- en verzorgingskosten handenvol geld kosten, zelfs na de  tussenkomst van het ziekenfonds. Er zijn niet alleen de supplementen die hier en daar gevraagd worden maar er zijn tegenwoordig al maar meer nieuwe en dure medicijnen die niet terugbetaald worden. De meeste hospitalisatieverzekeringen komen de dag van vandaag steeds meer tussen in de vergoeding van deze kosten, en zijn al lang niet meer beperkt tot het vergoeden van een verblijf in het ziekenhuis en een aantal andere kosten.

In de meeste gevallen is er een vrijstelling of franchise voorzien. Dat wil zeggen dat u als verzekerde zelf een deel van de kosten moet dragen. De mate waarin vergoed wordt, is afhankelijk van het contract. De markt biedt verschillende hospitalisatieverzekeringen, van de dekking van basisbehoeftes tot producten die zeer uitgebreide dekkingen bieden.

Grosso modo en dus volgens de “kwaliteit” van uw polis kunnen we volgende waarborgen onderscheiden :

  • terugbetaling van de kosten bij hospitalisering en het toekennen van het kamertype waarbij meestal voor een eenpersoonskamer kan geopteerd worden.
  • Pre- en posthospitalisatie waarbij ambulante medische kosten die verband houden met de hospitalisatie worden gedekt in de periode van de laatste maand vóór en drie maanden na de hospitalisatie. Ambulante medische kosten zijn onder meer medische beeldvorming, medische onderzoeken, consultaties, geneesmiddelen, kinesitherapie en dergelijke meer.
  • Zware ziekten waarbij dan de ambulante zorgen worden gedekt, ook al is er geen echte hospitalisatie. Vaak gaat het dan om ziekten als kanker, ziekte van Parkinson of Alzheimer, aids en dergelijke meer.